Bluem en PiM starten samenwerking

Da’s een slim ID

Geplaatst: 21 mei 2021

Bluem en PiM gaan samenwerking aan om sneller en veiliger identificeren breed beschikbaar te maken in Nederland

Vandaag kondigen payment service provider Bluem en de identiteitsapp PiM (Persoonlijke Identiteit Manager) een samenwerking aan. Consumenten en bedrijven kunnen op een nieuwe, en veilige manier (digitaal) identificeren, inloggen en betalen. De combinatie van online leeftijdsverificatie en een klantvriendelijke app heeft veel potentie om de e-commerce klantreis te optimaliseren met oog op aankomende wetgeving.

Naast iDIN biedt Bluem nu ook PiM aan als eID methode. Dankzij de samenwerking met PiM, een oplossing mogelijk gemaakt door KPN, kunnen bedrijven die PiM gebruiken alle gangbare digitale identificatie methodes combineren. Consumenten hoeven daardoor niet meer meerdere apps te downloaden of meerder accounts te gebruiken. Bovendien heeft de consument dankzij PiM de volledige controle over welke gegevens met welke dienst gedeeld worden.

Digitale identificatie veilig én makkelijk

Rieko Kester, Bluem “Veel (online) processen staan of vallen met integere gegevens. PiM ID is een ScanVink én Go app. Als consument kan ik met PiM via de mobiel, altijd en overal, snel en eenvoudig, mijn gegevens delen. Dit is de toekomst. Er zijn legio toepassingen, bijvoorbeeld bij leeftijdsverificatie die moet plaatsvinden vóór het online aankoopmoment. Daarom dat wij als Trust Partner graag investeren in PiM als identificatie- en zekerheidsdienst en haar inzetten bij onze opdrachtgevers.”

“Dankzij de samenwerking met Bluem kunnen we ons product uitbreiden met nieuwe functionaliteiten en een breder publiek aanspreken. Bluem heeft een unieke positionering als PSP met veel toekomstbestendige identiteitsdiensten in haar portfolio. Dit past goed bij de visie van PiM om digitaal identificeren zowel superveilig als supermakkelijk te maken,’ aldus Kim Stolk van PiM.